előző lap

Mérföldkőhöz érkezett a Csíkmadarasra tervezett földgázhálózat kiépítésének folyamata. Napokon belül elkezdődik ugyanis a község ellátását biztosító mintegy két kilométeres fővezeték és nyomáskezelő állomás építése.

 

A községvezetőség még 2015-ben indította el földgáz bevezetésének folyamatát mintegy válaszolva a helyi gazdasági szereplők igényeire. Két évre rá - 2017 tavaszán - megtörtént a nyomáskezelő állomás helyszínének haszonbérbe adása a Transgaz Rt.-nek, a 378 négyzetméteres terület a község keleti határában, a Dögkert nevű falurészen található. „Nehéz időszak után most érett oda a történet, hogy végre konkrét lépéseket is tudunk eszközölni” – említette a legújabb fejleményekkel kapcsolatban Bíró László polgármester. Mint arról az elöljáró beszámolt, a napokban jártak helyszíni szemlén az országos szolgáltató szakemberei, valamint a munkálatot kivitelező jászvásári Totalgaz Industrie Kft. vezetősége, a községházán pedig meg is történt a kivitelezési szerződés aláírása. Az 1,65 millió lej értékű munkálatot négy hónap alatt kell elvégezni. A községet közel 300 ezer lejes önrész terheli, eddig ennek mintegy harmadát sikerült kifizetni.

Az elosztóhálózat tervezése is elkezdődött

„Nagyon fontos, hogy minél hamarabb megépítsük a földgázhálózatot a községben, hiszen egyre nagyobb az igény rá úgy a lakosság, mint a gazdasági szereplők részéről” – nyomatékosított a községvezető. Hozzátette, van olyan vállalkozás, amely már kilátásba helyezte, hogy a magas előállítási költségek miatt elköltözteti termelőegységét a településről. „Komolyan vesszük ezeket a jelzéseket. Ugyanakkor azt is kell látni, fával most már költségesebb fűteni, mint földgázzal. Mindezek tudatában el is kezdtük a helyi elosztó hálózat terveztetését” – jelentette ki Bíró László. Mint kiderült, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésén dolgoznak a szakemberek, ez 69 ezer lejébe kerül az önkormányzatnak. Ezt követi majd a kivitelezési terv összeállítása. „Amint azt látni lehet, átfogó fejlesztési programban gondolkoztunk, amelyben egymásra épülnek a különböző projektjeink. Folyamatosan dolgozunk a földalatti infrastruktúra kiépítésén, a községi utak aszfaltozásán és még sorolhatnám. Végre az idei költségvetésünk kidolgozásának is nekiláthatunk, ennek során pedig hangsúlyt kell fektetnünk beruházásaink finanszírozására” – zárta mondandóját az elöljáró.

 

Szólj hozzá!